0

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

23. sep. 2019

Gratis penge stopper næppe et ejendomsmarked i vækst

Med renter tæt på nul vil den positive udvikling på ejendomsmarkedet med lav tomgang fortsætte resten af året og ind i 2020, lyder det i en klumme fra danbolig-erhvervsmægler Kenneth Bak.

Klummen er bragt på ejendomswatch.dk og skrevet af Kennth Bak, indehaver danbolig Erhverv Aarhus ©danbolig

Klummen er bragt på ejendomswatch.dk og skrevet af Kennth Bak, indehaver danbolig Erhverv Aarhus ©danbolig

Vi lever i en usædvanlig tid, hvor penge er blevet stort set gratis.

Vil du låne dem, er renten hastigt på vej mod nul, og vil du sætte dem i banken, skal der nu betales for det. I hvert fald, hvis beløbet er stort nok.

Situationen får økonomer til at klø sig i håret. For med stort set fuld beskæftigelse, fulde ordrebøger hos virksomhederne og – bortset fra Brexit og handelskrigen – generelt gode tilstande i store dele af den vestlige verden, så burde vi ikke se en nærmest surrealistisk lav rente og stort set ingen inflation.

Off-market: Se et særligt udvalg af off-market investeringsejendomme

I øjeblikket ligger et 30-årigt 0,5 procent fastforrentet realkreditlån på kurs 98. Vi er altså efterhånden kun et mulehår fra et fast 30-årigt lån på 0 procent.

Udviklingen har i den grad påvirket ejendomsmarkedet.

 

Lave renter medfører ikke blot, at vi kan omprioritere vores private huslån, det betyder også, at virksomhederne billigt kan investere og dermed skaber arbejdspladser.

Kenneth Bak, indehaver, danbolig Erhverv Aarhus

Her i Aarhus har det understøttet opførelsen af ejendomme og udvikling af helt nye boligområder. Et godt lokalpolitisk klima og initiativ har medført, at der i de senere år er blevet opført et stort antal ejer- og lejeboliger.

Ingen tegn på en større nedtur

Det oplagte spørgsmål er naturligvis så, om det kan blive ved? Mit svar er ja.

Først og fremmest fordi det er umuligt at begrunde et nej. For det andet fordi familier, arbejdskraft og virksomheder søger mod byerne – også uden for København.

De seneste 12 måneder er indbyggertallet i Aarhus steget med 4147, og samtidig er antallet af indbyggere, der bor i private ejer-og lejeboliger, steget med 5205.

Inden året er omme, skulle Aarhus Kommune runde 350.000 indbyggere, og prognoserne for nettotilflytningen forudsiger, at vi om 10 år vil være 398.000 – svarende til en gennemsnitlig årlig forøgelse af indbyggertallet på 5400. Dermed tyder meget på, at byggekranerne også i fremtiden vil præge bybilledet her i Smilets By.

Renten vil fortsat skabe muligheder

Der er ingen tegn på, at renten skulle stige. Det geopolitiske klima, med bl.a. handelskrig og Brexit, er stadig fyldt med spænding, og centralbankerne i både Europa, Asien og USA varsler mere stimuli for at holde renteniveauerne nede i håbet om at fastholde en vækst på den positive side.

Lave renter medfører ikke blot, at vi kan omprioritere vores private huslån, det betyder også, at virksomhederne billigt kan investere og dermed skaber arbejdspladser. I Aarhus Kommune er der inden for de seneste 12 måneder skabt 3991 nye arbejdspladser.

Nye investorer i ejendomme

Væksten skaber efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft og boliger, men også efter lokaler og bygninger, der kan rumme virksomhedernes fremtid. Tomgangen, der er et udtryk for, hvor stor en procentdel af erhvervsarealerne, der står tomme, er de seneste 12 måneder faldet fra 3,6 pct. til 3,1 pct. i Østjylland. Særligt markant har faldet været for antallet af ledige lager- og industrilokaler. Tomgangsprocenten er på dette segment gået fra 2,5 pct. til nu at være nede på kun 1,7 pct.

Med frygt for at blive kaldt alt for optimistisk, hvilket ville passe mit jyske ophav dårligt, så vover jeg at forvente, at den positive udvikling på ejendomsmarkedet vil fortsætte året ud og ind i 2020.

Kenneth Bak, indehaver, danbolig Erhverv Aarhus

Efterspørgslen på erhvervslokaler og lejeboliger har sammen med investorernes søgen efter et afkast, der er bedre end en næsten ikke-eksisterende markedsrente, betydet, at priserne og efterspørgslen på investeringsejendomme stadig udvikler sig positivt.

Samtidig har det forhold, at privatpersoner og virksomheder i stor udstrækning skal betale rente af et indestående i et pengeinstitut, medført, at der er kommet nye investorer ind på investeringsmarkedet. Særlig stor er efterspørgslen på centralt beliggende boligudlejningsejendomme.

Indrømmet – dette indlæg er farvet af de østjyske briller, men jeg er faktisk overbevist om, at man i Aalborg, Odense, Esbjerg og Kolding i større eller mindre grad oplever den samme udvikling. Så med frygt for at blive kaldt alt for optimistisk, hvilket ville passe mit jyske ophav dårligt, så vover jeg at forvente, at den positive udvikling på ejendomsmarkedet vil fortsætte året ud og ind i 2020.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.